vrijdag 16 december 2011

Frederique van der Wal @ Nederlandse Babes
Frederique van der Wal wint Model Award

Het 40-jarige topmodel Frederique van der Wal kreeg een oeuvreprijs uitgereikt uit de handen van model Wendy Dubbeld in Hotel Okura in Amsterdam. "Frederique van der Wal heeft met haar natuurlijke schoonheid het hoogst haalbare gehaald in haar internationale modellencarrière", liet de jury weten. "Zij is voor Nederland een waar stijlicoon en haar talent moeten wij koesteren."

Frederique van der Wal was erg blij met haar award. "Het is toch wel heel bijzonder als je een oeuvreprijs krijgt voor je carriere, terwijl je nog niet eens tachtig bent," zegt ze lachend. Frederique is een vrouw met een enorme uitstraling, die nu op het veertigste zelfs nog als model werkt. " Niet zo vaak meer natuurlijk, maar ik doe nog wel opdrachten." Tijdens haar speach op het podium wil zij met name Jeroen van der Mast (Elite Model Management) bedanken, omdat hij haar heeft teruggebracht naar Nederland.

Backstage vertelt het model dat een management of agent erg belangrijk is. "Een agent moet een model goed begeleiden en daar waar nodig sturen en toezicht houden. Zo'n meisje als de 15-jarige Ymre (winnares Elite Model Look Nederland) bijvoorbeeld, is natuurlijk nog erg jong en moet daarom goed begeleid worden. Uit ervaring weet ik dat dat erg belangrijk is."

Frederique van der Wal heeft als belangrijkste tip voor jonge modellen: Blijf dicht bij jezelf. "Je moet het vak vooral niet te serieus nemen. Als je iedere afwijzing persoonlijk gaat opvatten, dan ga je er aan onderdoor. En met afwijzing krijg je veel te maken, hoe mooi je ook bent. Zelf ben ik door mijn vrienden, buiten het modellenvak, en familie met beiden benen op de grond gebleven. Ik ben heel nuchter gebleven." Ook is er volgens het model niets mis met nee zeggen. "In programma's als Holland's Next Top Model doet het lijken dat je geen nee kan zeggen. Een nee is volgens hun het einde van je carriere. Dat is complete onzin. Als je iets niet wilt doen, bijvoorbeeld naakt poseren, dan kun je dat prima weigeren. Daar ben ik nooit minder van geworden."

Tijdens de uitreiking van de Dutch Model Awards heeft de 15-jarige Ymre Stiekema de hoofdprijs in de wacht gesleept. Het kersverse model van het jaar kreeg de onderscheiding uitgereikt door couturier Sheila de Vries.

De jury heeft alle vertrouwen in het piepjonge model. "Wij hebben hoge verwachtingen van haar en denken nog veel van haar te horen in de internationale modewereld", luidde de motivatie. Stiekema eindigde vorige maand tijdens de internationale modellenwedstrijd Elite Model Look in Praag op de tweede plaats. Ze won hiermee een contract ter waarde van honderdduizend dollar.

Het Dutch Model Awards gala werd voor de eerste keer gehouden. Mode-ontwerper Percy Irausquin viel als Designer of the Year in de prijzen. Actrice Hanna Verboom werd bekroond met een Talent Award.

Couturier Frans Molenaar reikte een Style Award uit aan Holland's Next Top Model-winnares Kim Feenstra. Zij dankte haar overwinning volgens de jury aan haar 'onvoorwaardelijke doorzettingsvermogen'.

Het geplaagde model kwam eerder op diverse manieren negatief in het nieuws. Ondanks alles bleef zij doorzetten. Ook toonde zij veel doorzettingsvermogen in het programma 71' Noord, waar veel van haar werd gevergd.

De onderscheiding voor de winnaars en winnaressen is ontworpen door Marlies Katy Smit. Ze maakte een creatie van zeven ringen bekroond met een blauwe aquamarijn met inscriptie.

Frederique van der Wal werd in 1980 door Victoria's Secret aangenomen. Ze sierde de covers van verschillende bladen in nacht- en badkleding. Ook speelde ze in diverse series en films. Zo speelde Van der Wal in 2000 naast Milla Jovovich en Mel Gibson in 'The million dollar hotel'.

Frederique van der Wal (Den Haag, 30 augustus 1967) is een Nederlands fotomodel, presentatrice en actrice.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten